10 Şubat 2009 Salı

Anadolu Büyüleri


Ben şu sıralar bu kitabı mizah kitabı niyetine okuyorum. Başka sebeplerle de okunabilir tabii ki. Yazarın anlattığına göre araştırma mahiyetinden bir kitapmış. İsminden beklenmeyecek kalınlıkta, aklınıza gelebilecek her konuda büyüleri bulunan bir kitap. Mesela aşağıya "Kıl Duası" bölümünden bir kuple atalım.

"...Kılları gür çıkan kadın, gizlice cinciye ya da cincilik işlerini iyi bilen güvenilir bir hocaya gider ve durumu anlatır. Cinci hoca, kadının kıl çıkan yerlerini inceler, kılların hangi cinlerin işi olduğunu anlamak için kadının falına bakar, yıldızını, burcunu okur. Sonra kadının kıllı yerlerini açar, Kur'an'dan Meryem suresini okur, oralara üfler. Bu okuyup üfleme yedi gün, kadının uygun gördüğü bir saatte uygulanır... "

Kitabın mahiyeti hakkında az biraz fikir verebilir bu yazılanlar. İçinde daha çıplak görme duasından sakal çıkarma muskasına kadar büyük bir yelpaze olduğunu da belirtmek lâzım gelir.

İster gülmece için okuyun, ister Anadolu insanlarını anlayıp opera eseri bestelemek için. Ne tarafa çekersen o tarafa gider bu kitap.

2 yorum:

gp maksimov dedi ki...

Walla sahane eser! dalga geciosam pust olayim, konstantiyeye gelince alacagim heman

alüminyumfolyo dedi ki...

gerek yazar gerekse kitap çok kaliteli bi başucu kitabı bence..bilimsellikten ödün vermeyen iyi bi eski çağ tarihçi ismet abimiz...kitabında yazan her şe de bilimsel kanıtlanabilirliği olan şeler...yani senin yorumladığının tersine ...''nereye çekersen oaraya giden bi kitap''diil bilim insanlarınca...okuyunca dokundu yasdıkların...nacizane fikirlerim ama kanıtlanabilirliği de bi o kadar fazla...zaman ayırlmayı hak eden bi kitap...hoşçakal..